Rechtbank weigert publicatie uitspraken over vernietigde boerenvergunningen

De Rechtbank Noord-Nederland weigert haar uitspraken voor het vernietigen van boerenvergunningen te publiceren. De zaken waren aangespannen door milieuorganisatie MOB.

De Rechtbank Noord-Nederland haalde onlangs een streep door de vergunning van 16 melkveehouders in Groningen. Uit meer provincies bereiken Stikstofclaim berichten van vergunningen die onderuit werden gehaald door de rechter. Bij bestudering van deze zaken, stuitte Stikstofclaim op weerstand van de Rechtbank Noord-Nederland om alle uitspraken openbaar te maken. Hierdoor is er geen zicht op het aantal uitspraken, ook kan niet gecontroleerd worden of de reden overal dezelfde is. “De uitspraken zijn niet gepubliceerd. Het betreffen uitspraken buiten zitting in lijn met eerdere uitspraken. Het gaat dan ook om veel uitspraken waarvan op voorhand is bepaald deze uitspraken niet te publiceren”, laat de griffier via zijn woordvoerder desgevraagd weten.

Rechtbank Noord-Nederland vraagt Stikstofclaim een motivatie op te geven, waarom deze uitspraken gepubliceerd zouden moeten worden. Stikstofclaim vindt dat alle uitspraken openbaar gemaakt moeten worden, conform de wetgeving, zodat er zicht is op de aantallen en locaties van de getroffen bedrijven. De rechtbank draait hier zaken om, aldus Stikstofclaim. Stikstofclaim is niet van plan het hierbij te laten zitten.