Stikstofclaim blij met verloop kort geding tegen de Staat der Nederlanden

De emissiedata waarop de Nederlandse Staat zijn nieuwe stikstofbeleid bouwt, komen spoedig in handen van de aanvragers. Althans daar rekenen de stichtingen Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim op. Vanochtend eisten beide partijen, gesteund door Ferieke Boesberg en Jan Teun Fuller van Benthem Gratama Advocaten, de emissiegegevens op via een kort geding. Partijen willen toetsen of de overheid alle emissies van alle bronnen in beeld heeft. De emissiedata konden om juridische redenen niet worden overlegd, meende de Staat aanvankelijk.

Het kort geding vond vanochtend plaats bij de rechtbank in Den Haag. Zo’n twintig boeren kwamen Mesdagfonds en Stikstofclaim steunen, zij zetten trekkers voor het gerechtsgebouw.

Beide stichtingen zijn blij met het feit dat de Staat der Nederlanden vandaag de bereidheid toonde de opgevraagde data te willen overleggen. Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim wilden deze uiterlijk maandagochtend al hebben, aangezien de Eerste Kamer zich volgende week buigt over de Spoedwet. De rechter liet blijken dat levering van de bestanden op deze termijn wat overvraagd is. Echter, levering in januari, zoals de Staat voorstelde, duurde dan weer lang.

Beide stichtingen zijn er ook blij mee dat de Staat het spoedeisende belang van deze zaak erkent en tevens de stichtingen erkent als belanghebbende partij.

Minder blij zijn beide partijen met de uitlatingen van zowel minister Schouten als de directeur van het RIVM, zij hielden media en Tweede Kamer in de afgelopen maanden voortdurend voor dat de onderbouwing van het stikstofbeleid transparant zou zijn.

Maandagochtend volgt uitspraak.